Onze activiteiten

Landbouw

Landbouw is een van de kernactiviteiten van het bedrijf.
Om de rijke gronden in Haspengouw en de Condroz optimaal te benutten werkt Hesbaye Frost samen met de coöperatieve vereniging APLIGEER die zo’n 500 landbouwers groepeert, goed voor ruim 7000 ha land.

Alles begon ooit met de erwtenteelt, die het succesverhaal van Hesbaye Frost op gang heeft getrokken. Daarna koos het bedrijf voor een diversifiëring in de productie, onder meer via research en innovatie binnen zijn afdeling landbouwontwikkeling. De deskundigen streven vandaag naar ‘nul residu’ van actieve stoffen in de productieprocessen.

Ondanks de technologische evolutie blijft de landbouw afhankelijk van de natuur die haar wetten oplegt en zelf het begin en het einde van de oogsten bepaalt. De inzichten van de landbouwdeskundigen dragen uiteraard bij tot een optimale organisatie van de productiestromen.

Oogst

De oogst vormt de link tussen grond en de fabriek. Tijdens de oogstperiode moet de fabriek kunnen inspelen op de activiteiten op de velden zodat de groenten zo snel mogelijk kunnen worden verwerkt.

De oogst vergt een perfecte organisatie. De dorsmachines draaien op volle capaciteit om de fabriek continu te bevoorraden met producten die klaar zijn om te verwerken en in te vriezen.

De oogstmachines spelen een belangrijke rol in de kwaliteit van de producten. Bij het oogsten van de erwten is het de bedoeling dat het loof en de peulen achterblijven op de velden. Sperziebonen moeten dan weer ontdaan worden van de steeltjes enz.
Deze technieken vereenvoudigen het werk in de fabriek en besparen onnodig transport.

Transport

De transporteurs slaan een brug tussen de oogstmachines en de fabriek. Sommigen zijn vaste medewerkers, maar tijdens het hoogseizoen krijgen zij hulp van extra krachten.

De trajecten tussen de velden en de fabriek zijn zo uitgetekend dat ze de dorpskernen vermijden, zelfs al moeten daardoor omwegen worden gemaakt.

De producten moeten onder de best mogelijke omstandigheden worden vervoerd.
Tuinbonen bijvoorbeeld worden in water getransporteerd om oxidatie te voorkomen.

 

 

Verwerking

In de fabriek worden de producten eerst gewassen in zuiver water. Alle ongewenste voorwerpen worden verwijderd: stenen, stengels, takken, bladeren … om een zo proper mogelijk product over te houden. Dit proces omvat verschillende technieken: drijvende baden om de stenen eruit te werken, magneten om het metaal te verwijderen, … De steeds talrijkere optische sorteersystemen verwijderen alles wat geen product is met behulp van persluchtstralen.

Uiteraard zijn de operatoren nooit veraf om te controleren of alle parameters goed zijn afgesteld, om het hele verloop te superviseren en de machines te optimaliseren.
  

Blancheren

Pas wanneer het product volledig in orde is bevonden, wordt het geblancheerd, d.w.z. gemiddeld een minuut in water van 90°C ondergedompeld. Deze twee parameters (duur en temperatuur) variëren naargelang de groentesoort.

Door het blancheren worden de enzymen uitgeschakeld die vergeling veroorzaken. Dit proces voorkomt latere oxidatie en vitamineverlies. Het zorgt ervoor dat de kleur en voedingswaarde van het product zoveel mogelijk wordt behouden.

 
 
 
 
 
 

Invriezen

Na het blancheren moeten de groenten zo snel mogelijk door de vriestunnel. De groenten worden blootgesteld aan koude lucht van -25°. Om de structuur van het product optimaal te vrijwaren, moet deze fase zo kort en krachtig mogelijk zijn.
 
 
 
 
 
 

Kalibreren

Tijdens de laatste fase in het verwerkingsproces worden de groenten gekalibreerd. Sommige soorten worden gesorteerd op basis van hun grootte naargelang de voorkeuren van de klanten.

Opslag

Klanten kunnen het hele jaar rond bestellingen plaatsen. Daarom moet Hesbaye Frost tijdelijk voorraden bijhouden.
De producten worden opgeslagen in diepvrieskamers bij een temperatuur van -22° tot ze worden verpakt.

Een gemiddelde opslagduur is er niet, maar het is de bedoeling om de periode tussen twee oogsten – als maximale duur – te kunnen overbruggen.
Of toch minstens de laatste box te kunnen leegmaken voor de nieuwe oogst wordt aangeleverd.

Om de opslagruimten optimaal te benutten stapelen de heftruckchauffeurs palletboxen op 10 m hoogte.

 

 

 

 

Verpakkingen


De zeven inpaklijnen maken het mogelijk om de producten af te vullen in zakken van 100 g tot 25 kg, maar evenzeer in kartonverpakkingen van 100 kg tot 1 ton.

De fabriek heeft eveneens een lijn in gebruik die een mix van verschillende producten kan verpakken in grote opslagboxen (meer dan 100 kg).

Uiteraard vinden er voor, tijdens en na de verpakkingsfase kwaliteitscontroles plaats. Hierbij wordt gebruikgemaakt van verschillende technieken in combinatie met menselijke controle.

Traceerbaarheid is van cruciaal belang. Van elk product en tijdens alle fasen van het productieproces moet men de oorsprong – lees het perceel – van het gewas kunnen traceren.

Zodra de producten zijn verpakt, komen ze op paletten terecht die op hun beurt in folie worden gewikkeld en voorzien van een label. Hun voorlopige eindbestemming is Frigo 7, in afwachting van hun verzending.

Distributie

Frigo 7 werd in gebruik genomen in 2014 en biedt plaats aan 30.000 paletten. De installatie is sterk geautomatiseerd en uitgerust met spitstechnologie die zorgt voor een minimaal energieverbruik.

Frigo 7 werd ontworpen om de verzendingsactiviteiten vlotter te laten verlopen. Dit is een bijzonder belangrijke factor aangezien 85% van de producten bestemd zijn voor export.